Biografie


De natuur speelt een grote rol in mijn leven en kunst. Ik ben opgegroeid op een boomkwekerij. Ik hou van planten en bomen maar was en ben altijd op zoek naar de dieren die erin leven. Met o.a. twee Yslandse paarden en 5 Landgeiten noem ik mezelf hobbyboerin. Mijn liefde voor dieren deel ik graag in de dierenlessen die ik geef bij de Schaapskooi.  Vaak zijn mijn sculpturen bewoond door dieren. Tegenwoordig worden mijn sculpturen door toevoeging van hout vaak insectenhotels. Ofwel lieveheersbeestjeskastelen want dat klinkt iets leuker voor de allerkleinste. Ook mijn zelfgebouwde lemen keramiekoven is bewoond en een salamander kasteel geworden.

In 1997 ben ik afgestudeerd als keramisch kunstenares. Inspiratiebronnen zijn structuren in de natuur, middeleeuwse bouwkunst en oosters mystiek. Maar ook science fiction vind ik interessant. Ik maak nu veelal geometrisch abstracte sculpturen van zwarte klei met zelf ontwikkelde glazuren. Tegenwoordig woon ik in Wijbosch waar ik ook mijn atelier heb. Tijdens mijn studie autonome keramiek aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving in `s Hertogenbosch woonde ik er in de binnenstad. De middeleeuwse vestingwerken en gebouwen aldaar inspireerden mij tot het maken van grond- en wandsculpturen met een lineair karakter. Veelal ontwikkel ik mijn  eigen glazuren  mbv grondstoffen. Ik vind het interessant om alchemistje te spelen en een nieuwe eigen materie te maken, met een unieke kleur, textuur en structuur. Ik stook de klei eerst biscuit op 1050 en dan glazuur op 1250, maar soms ook andersom. Door de stook op 1250 wordt de klei steengoed en vorstbestendig. Bijna altijd gebruik ik zwarte steengoedklei, soms ook witte steengoedklei en ook wel zelf gedolven Schijndelse leem. Sinds ongeveer 10 jaar geef ik wekelijks keramiekles in t Spectrum in Schijndel. Regelmatig geef ik op diverse scholen keramiekworkshops.

 

email: info@suzannevandoremalen.nl

 

 

 

 

Statement

"De keramische beelden en wandsculpturen die ik maak hebben veelal een lineair karakter. Vaak streef ik naar een statisch en tegelijkertijd toch dynamisch beeld. Mijn interesse gaat uit naar de betekenis die abstract geometrische figuren in zich dragen en naar de onzichtbare krachten achter de materie. Inspiratiebronnen zijn o.a. oosterse en middeleeuwse bouwkunst, structuren in de natuur, science fiction en de tekno(logische) cultuur. Ik ben geïntrigeerd door de alchemistische synchroonlopende materiële en psychische transformatie, door de puurheid van het keramisch materiaal en door de magie van de gekleurde steen."